Ingyenes szállítás 5000 Ft felett! Szállítási információk

Zöld energia beruházás

"Alternatív fűtési megoldás a Tutti Élelmiszeripari Kft. telephelyén megújuló energiaforrásból", az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati rendszer támogatásával.

Az üzemi - szociális és raktárépület bővítés 2008-2009 munkálatai során korszerűsítést hajtottunk végre a vállalat energetikai rendszerében is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A korszerűsítés célja kettős volt, csökkenteni az energia költségeket, és a hűtés-fűtés használati melegvíz-rendszerhez felhasznált energiahordozókat környezetbarát, megújuló energiákra cserélni. 

A fűtést és a meleg víz előállítást ezt megelőzően tartályos propán-bután gázzal oldottuk meg. Ez a megoldás egyrészt túlságosan költséges volt, másrészt nagy mennyiségű üvegházhatású füstgázzal terhelte a környezetet.

Az új koncepció lényege az volt, hogy a 3db 200kW teljesítményű gázkazánt 3db hőszivattyúra cseréltük le, a hálózati meleg víz előállítására az üzem technológiai sűrített levegő ellátását biztosító csavar-kompresszor kompressziós hulladék hőjét használjuk fel.

Az elmúlt egy éves próbaüzemi időszak alatt - az átalakítás nyomán - több, mint 30t PB gáz elégetését tettük feleslegessé, és ennek eredményeként több, mint 80t üvegház hatású gáztól (CO2) mentettük meg a környezetet.

A hőszivattyúkat a telephely délnyugati részén fúrt két kút látja el 12-14C° hőmérsékletű vízzel. A szivattyúk névleges teljesítménye összesen 110m3/h.

A kiemelt vizet - a hőtartalom hasznosítását követően - három visszasajtoló kút által juttatjuk vissza a vízadó rétegekbe.

A 12-14C0 hőmérsékletű kútvíz nem csak a téli fűtési hőigényt biztosítja, de a nyári hűtés jellegű terem temperálásokat is szolgálja.

A kútvíz egy leválasztó hőcserélő beiktatásával, szabályozott, keringtetett hűtő körökön, hűtőgerendákon, légkezelőkön, termo ventillátorokon és felületi mennyezeti és padlóhűtési rendszereken átvezetve munkatereket, irodákat, raktárakat, öltözőket és más szociális létesítményeket temperál (natural-cooling üzemmód).

Ezzel a módszerrel nyári időszakban 270 kW hűtésre fordítandó villamos energiát (49.000 kWh villamos teljesítményt) tudunk megtakarítani. Ez éves szinten - a villamos energia árának függvényében - közel 2 millió forint költségmegtakarítást eredményez.

A teljes rendszer összehangolt működését egy számítógépes program, a beépített érzékelők, nyomás, mennyiség és hőmérsékletérzékelők, vezérlő és szabályzó automatika elemek segítségével biztosítja.

A kiépített épület felügyeleti rendszer központi szerver számítógépe a kezelők számára interneten is hozzáférhető. Különböző belépési kódok használatával a rendszer működése távolról is figyelemmel kísérhető, értékelhető és módosítható.

A felügyeleti rendszer a működtetésen túl meteorológiai, fogyasztási, termelési, üzemelési adatokat gyűjt, ezeket jegyzőkönyvek, táblázatok diagramok formájában eltárolja. A kezelők részére ezek az adatok lehívhatók a rendszer adatbázisából, módot adva utólagos értékeléseknek, elemzéseknek. 

Zavarok, helytelen működés, karbantartási szükségletek felmerülése esetén figyelmezteti a kezelőket.

A fejlesztés teljes beruházási költség előirányzatának 38,03%-a (27.914.027 Ft),

az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt KEOP-4.1.0 jelű pályázatának elnyerése folytán az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, valamint a hazai költségvetési előirányzatból származik, amelyet vissza nem térítendő támogatás formájában kaptunk meg.

(Energia Központ Nonprofit Kft, 1134, Budapest, Váci út 45)